tirsdag 7. januar 2014

Et garninnlegg for nostalgikere


Bildene her er tatt på oppfordring fra Thorunn. Hun har kommenterte mitt årgangsgarn, og mente det burde dokumenteres. Nå er det gjort, håper du er fornøyd, Thorunn.
Øverst ser dere Daletta i tre generasjoner. De brune nøstene er ekte 70-tallsretro og arvegarn fra min mamma som strikket masse i Daletta til oss ungene. Et slitesterkt og akkurat passe tykt garn for hverdagsplagg. Det hvite nøstet er fra nittitallet, da kom Daletta i produksjon igjen etter en lang pause. Akkurat dette nøstet skal bli Mariusgenser til husets minste, han har bestilt Marius i originalfargene. Daletta er stadig i produksjon (nøstet til venstre), jeg kjøper det fortsatt, og supplerer med mine gamle nøster, som det minker faretruende av. Daletta er fortsatt en av mine favoritter.


Her er tre generasjoner Finull fra Rauma. Det eldste fra 70-tallet det også. jeg har vel bare to igjen av dem nå, så dokumentasjon var helt på sin plass. Finull duger fortsatt det også, det mer enn duger faktisk, det gir varme, gode og holdbare plagg.


I gamle dager kom garnet på hespler, det gjør det forresten nå også, men det er som regel fordi garnet er håndfarget luksus. Det er ikke mye luksus over 3-tråds Strikkegarn fra Rauma, men det gir varme plagg som holder varmen i år etter år. Jeg håper virkelig dette er et garn som kommer til heder og verdighet igjen. Jeg tar forresten gjerne imot tips om hva 550 gram garn i tre innfarginger kan bli. Lurer på en genser til mannen, men må nok supplere med hvitt garn?


Flaks at jeg har igjen et et hesple lilla også, sånn at jeg kan reparere min 25 år gamle Setesdalsgenser. Oppleggskantene på ermene er blitt slitt, men ellers er den like fin.


Silketweed fra Drops kom også i hespler, det var gode tider det. Garnet er nå utgått. To av hesplene er arvegarn, de andre to er rester fra min tid som maskinstrikker. Dette skal bli jakke.


Til slutt Peer Gynt av god gammel årgang. Peer Gynt har kommet til heder og verdighet igjen takket være Odas kofte i TV-serien Hjem. Mine hespler har jeg voktet godt, det er akkurat så lite at jeg er usikker på om jeg har nok til prosjektet jeg nå er igang med. Tuin av Torirot.


Gjør du som jeg, og lagrer garn både vel og lenge? Tør du vise det fram for oss andre nostalgikere?

15 kommentarer:

 1. Artig å lese om årgangsgarn. Jeg har selv et par hesper Fritidsgarn fra 70tallet, og har ikke hjerte til å bruke det… Affeksjonsverdi antar jeg :)

  Begynnelsen på Tuin ser nydelig ut! Fin fargekombo.

  SvarSlett
 2. Så gøy å se - Peer Gynt hespene vekker minner fra 80-tallet for min del. Har ikke årgangsgarn desverre - men om noen år... Da er jeg nok med :-)

  SvarSlett
 3. Mimret litt over Peer Gynt hespene dine.har vel vært hespetre mange ganger for mor.
  Finull brukte jeg før,og det bruker jeg nå.
  Prøver å holde meg til noen sorter garn,for lettere å bruke rester....
  Men det blir nok så som så med det ;) Strikket genser til min datter i slutten av 90 tallet av silketweed.
  Husker jeg satt på hytten til mor og strikket hele pinsen,for at min datter skulle ha genseren på 17 mai. Min datter gikk da i 7 eller 8 kl..
  Skulle gjerne ha hatt det garnet tilbake igjen:-)

  SvarSlett
 4. Så kjekt å lese om generasjonsgarn :) Silketweed er et kjempefint garn, og jeg ergrer meg over at Angoratweed er utgått det også. Daletta har jeg ikke prøvd ennå, men bare hørt godord om. Setesdalsgenseren din var nydelig! Gleder meg til å se hva du strikker av alt dette.

  SvarSlett
  Svar
  1. Daletta er ypperlig til barneklar, det tåler hard bruk og mye vasking.

   Slett
 5. Svar
  1. Takk for inspirasjon, nå har jeg planer for alt også!

   Slett
 6. Kjempeartig gjensyn. Takk for frammvisningen!

  SvarSlett
 7. Dette var artig:)
  Så flink du er som klarer å spare på magebeltene - her forsvinner de gjerne ganske fort. Jeg burde bli flinkere til å ta vare på dem. Noe årgangsgang finnes også her, men som sagt uten magebelte
  Skulle likt å se om noen fremdeles har Triplex med intakt magebelte.

  SvarSlett
 8. Så mange smukke garner du har.
  Jeg kom til at lagre en del hjertegarn fra 80'erne - fandt det igen for nylig. Så nu havde jeg til lækre vanter og andre ting :o)

  SvarSlett
 9. Jeg har arvet fra min farmor, men det meste er uten magebånd og masse er akryl mix og noe bomull... Morsomt med gammelt garn:)

  SvarSlett
 10. Kjekt innlegg. Har ei eske med årgangsgarn arvet fra min framor. Mye rauma 3 tråds strikke garn i ulike rare farger.
  Brukte nettopp en hespel i gul/oransj/brunlig til fletter som ble brukt under nisse lue da ungen gikk julebukk. Ellers sliter jeg litt med å finne prosjekter til dette garnet.
  Hilsen Beate

  SvarSlett
 11. Hi hi, det var litt av en årgang ja. Morsomt å lese

  SvarSlett
 12. Her var det mange skatter! Jeg har fortsatt et lass med Silke-Tweed, og en pose med Røros Lammeull (nå Rauma Lammeull) i mange rare farger. Og jeg har ikke hjerte til å bruke det...

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin