tirsdag 18. februar 2014

Til å grine av

Det er slutt for garnproduksjonen på Dale garn. Dale som har spunnet garn siden 1879, det kan man ikke annet enn å grine av. Selv om vi strikker som aldri før her på berget, ser de nye eierne av Dale Garn, Gjestal, røde tall og flytter produksjonen av garn til utlandet.

Vi garnkjøpere kan takke oss selv, sier enkelte, fordi vi kjøper luksusgarn fra utlandet, eller utenlandskprodusert billiggarn i billigbutikker. Ja, kanskje det. Andre sier at Dale ikke har klart å fornye seg, kanskje det er noe i det også. For at mange foretrekker mykere fiber som merino og alpakka og ikke norsk ull, akkurat nå, det stemmer vel? Samtidig ser jeg en voldsom interesse for gamle kofter og retromønster, så det bør være marked for norsk ull og norsk ullgarn.

Hvor stor forbrukermakt vi egentlig har vet jeg ikke, jeg har ikke spesielt dårlig samvittighet for mine innkjøp av tynt dansk ullgarn heller. Men jeg kommer til å sjekke banderolene enda bedre nå en før, og jeg kommer til å være bevisst på å kjøpe norsk ullgarn fra de få spinneriene vi har igjen: Rauma, Sandnes og Hillesvåg. Beklager, Gjestal, jeg kommer fortsatt til å styre unna garnet deres.

Vil du vite mer om norsk ull og norsk garnproduksjon i dag, er kanskje boka Ren ull noe for deg.
Du kan lese mer om garnproduksjonen på Dale Garn her.
Rauma har en video fra sin produksjon her.

Sauejakka er ferdig, den er et lyspunkt. Den var en fryd å strikke, passformen ble god, og garnet Finull har et stort utvalg av farger og varmer godt. Norskprodusert er det også. Det er virkelig et lyspunkt at vi har fått flere nye norske designere som lager flotte plagg for norsk garn.

11 kommentarer:

 1. Triste greier ja...handler en del fra utlandet jeg også men masse fra Sandnes. Burde kanskje strikket mer av Rauma da jeg ELSKER ull...hmmm men som strikker som selger så er ikke norske garnprodusenter enkle å samarbeide med..da må man dessverre til utlandet for å få gode garnavtaler:(

  SvarSlett
 2. Synd å høre du må til utlandet!
  Jeg hadde tenkt å avslutte innlegget med følgende kommentar: Oppfordring til norske garnprodudusenter: Merk garnet bedre med opprinnelse og produksjonssted, og slipp til nye norske designere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er skikkelig dumt. Hadde vært stas å kunne kaldt sitt produkt heilnorsk....Firkanta regelverk er ikke bra på det kreative markedet...

   Slett
 3. Triste greier men nydelig jakke :-)

  SvarSlett
 4. Flott sauejakke!

  Det er skikkelig trist med Dalegarn. Men det er ikke til å komme fra at lønnsnivået her i Norge er en medvirkende faktor.
  En annen ting er det som Marion nevner over her. De er også ganske fraværende "der det skjer" - for eksempel på Ravelry. Mange utenlandske produsenter er mye flinkere til å være til stede på grasrotnivå.

  Men vi strikkere må også bli flinkere til å handle norsk!

  SvarSlett
 5. Har vondt langt inn i sjela !
  Dale Garn har alltid levert kvalitet !
  Det er alltid gjennomført ordenlig alt dei har levert !
  Dale Garn har vore ein bærebjelke gjennom generasjoner !

  Føler vi mister ein ryggsekk !

  SvarSlett
 6. Synd, men samtidig litt snodig, for aldri har vel strikkeinteressen vært større, eller i alle fall er det mange, mange år siden, Det må jo bare bety at enten så er vi som strikker ikke flinke nok til å kjøpe norskt garn eller så har ikke produsenten vært flinke nok til å markedsføre seg selv.
  Jeg ønsker at det skal være mulig å kjøpe norskprodusert garn også i fremtiden og må derfor bli flinkere til å kjøpe norskt.

  SvarSlett
 7. Må bare henge meg på her med en kommentar, for tror vi som strikker kanskje må ta litt av skylda for dette. For det ser ut som om det er mest "in" å strikke med diverse garn fra utlandet. Jeg har strikket hele livet, jeg kan ikke huske når jeg lærte det. Tidligere var det en nødvendighet å strikke, ikke for at det var "in". Da var det snakk om kvalitet og norsk garn, og da var det Dale Garn som var tingen.

  SvarSlett
 8. Uff - det er bare leit. Men hvorfor styrer du unna Gjestal? Hva har jeg gått glipp av? Knall sinnasaujakke, forresten!!

  SvarSlett
 9. Lekker sauejakke! Nydelige farger du har brukt! Trist at det ikke skal lønne seg å produsere norsk garn i Norge nå som vi strikker som aldri før og kofte-moten er på full fart inn igjen.


  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 10. Hei!
  Kommentar til Gjestal-spørsmål: Gjestal sitt garn er produsert i Kina!
  Støtt opp om norskprodusert garn!

  Hilsen fra Mari-Anne

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin