mandag 9. mai 2011

"Norsk" strikketradisjon

Strikkebøker

Jeg leste Pinneguris interessante blogginnlegg om norsk strikketradisjon, der hun etterlyser flere bøker om strikkemønstrene våre. Jeg måtte ta en tur i min egen bokhylle, for der har jeg da ganske mange bøker om norske mønstertradisjoner? Trenger vi egentlig flere?

Bøkene har jeg samlet over noen år, her er et lite utvalg av det jeg har. Annemor Sundbø har jeg selvsagt flere av, hennes bok Kvardagsstikk bruker jeg som oppslagsbok når jeg vil finne ut hvor et gensermønster kan være fra. Selbubøkene liker jeg også, men foretrekker å strikke etter gamle vanter. Det var jo på den måten man strikket tidligere, etter gamle plagg, eller man strikket sine egne mønstersamlinger på lange remser og så satte man seinere sammen mønster derfra.

Strikkebøker

Jeg har også noen bøker med utgangspunkt i plagg funnet i museumsmagasiner og innsamlede strikkeplagg, Bøkene Håndplagg og Fanatrøyer er eksempler på det.

På antikvariater har jeg funnet mye morsomt, også av svenske og danske bøker. Svenskene har litt andre mønster i sin tradisjon enn i Norge, jeg liker fargebruken og de store mønsterrapportene, for eksempel i Delsbotrøya som jeg strikket for mange år siden. Boka Fiskertrøjer liker jeg godt, her er oppskrifter på gensere fra mange forskjellige land, selvfølgelig forskjellige, men mye gjenkjennelig også.

En morsom ting jeg legger merke til er hvor påvirket såkalte tradisjonsmønster er av moter, mens "rekonstruerte" genserne på 70-tallet var kroppsnære, var de samme genserne på nittitallet kjempestore.

Strikkebøker

Det finnes også en del bøker med stikkedesignere som har hentet inspirasjon fra "det norske". Mange mønster har vandret, og er slett ikke så norske som vi liker å tro, men er det så nøye egentlig? Vi forbinder gjerne norske mønstertradisjoner med tofarget mønsterstrikk, åttebladsroser og lus, og blir gjerne sett på som litt traust og kjedelig, men det er jo så mye mer enn det. Strikking i Norge fra 1987 kunne fortjent å bli utgitt i en ny utgave, den viser at strikking har vært mer omfattende enn selbustrikk, her er det eksempler på prydtekstiler i blondestrikking, perlestriking og annen finstrikk.

For å svare på innledningsspørsmålet mitt: selvfølgelig trenger vi flere bøker! Men mest av alt ønsker jeg at flere strikkere tar i bruk mønstrene fra tradisjonen vår, de som allerede er tilgjengelige, gå på jakt på biblioteker og antikvariater, eller din gamle tantes mønstersamling, det er så mye flott å finne.

7 kommentarer:

  1. Supermasse fint å se i bloggen din!! Må legge deg til i strikke-blogglista mi ;) Skal bli kjekt å følge med hva du lager videre ;)
    --klem--

    SvarSlett
  2. Hjelp!!! Jeg har sett de fleste bøkene dine, og noen få har jeg også, men du har jo et helt bibliotek med strikkebøker! Så artig!
    Ha en fin dag videre, klem Misemor

    SvarSlett
  3. Hei!
    Jeg drister meg til å spørre deg, siden jeg ser det ene fine votte-paret etter det andre på bloggen din:
    Ved anledning, har du mulighet til å titte innom meg og se om du drar kjensel på dette vottemønsteret? På forhånd tusen takk for hjelpen!
    Mvh Siv

    SvarSlett
  4. Du har jammen en bra samling du også. Strikkebøker blir man stadig fristet av, men det er ikke alltid de lever opp til forventningene. Synes det er ekstra morsomt å finne gamle mønstre.

    Gleder meg til å finne fram pinnene og garnet igjen. Nå har jeg hatt en lang pause. Tror ikke jeg har strikket siden påske.

    SvarSlett
  5. Helt enig. Vi har litt av en strikkearv og bli inspirert av. Mye flotte bøker her ja:)

    SvarSlett
  6. Takk for kommentar =) Da skal jeg samle litt rekonstruksjonsmot mens jeg strikker ferdig noe annet, he he. Ha en fin dag,
    mvh Siv

    SvarSlett
  7. Kjempeflott strikkeblogg du har :-) kjem nok til og stikke innom fleire gongar!

    SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin