torsdag 23. april 2009

Prøvelapp på strikkefasthet

Prøvelapp

Prøvelapper er kjedelig, men veldig lurt. Åtteåringen har bestilt tunika i bomullsgarn, og for at den ikke skal bli for stor eller for liten i forhold til målene i oppskriften, sjekket jeg først strikkefastheten.
Jeg skal blande to typer garn: Mandarin Petit og Pandora. Begge oppgir strikkefastheten til 27 masker per 10 cm. på pinner nummer 3.

Slik sjekket jeg: Jeg la opp 35 masker på anbefalt pinnenummer (litt flere masker enn strikkefastheten), og strikket ca. 5 cm. Så la jeg prøvelappen på bordet og passet på at den lå naturlig flatt, det vil si ikke utstrekt eller krøllete. Jeg målte opp 10 cm. og telte 27 masker. Hurra, det stemte!

Her er fargene åtteåringen valgte til tunikaen:

Bomullsgarn

Og her er en veldig morsom prøvelapp, åtteåringen har nemlig lært fastmasker i dag. Hun må nok øve litt mer, men prøvelappen ble til et lite sjal til dukka, så hun var veldig fornøyd.

Prøvelapp

lørdag 18. april 2009

En gammel utslitt gryteklut

Gammel gryteklut

Denne har gjort nytta si i mamma og pappas kjøkken i mange år, nå duger den ikke lenger, hullete som den er. Men fin er den, så jeg satte meg fore å lage nye.
Her de første forsøkene:

Grytekluter

Jeg brukte Bambino Bomull og heklenål nummer 3. Garnet er tynnere enn på den gamle grytekluten, så jeg måtte hekle flere omganger for å få den like stor. Jeg ble ikke helt fornøyd, så den første prøvelappen har jeg tenkt å bruke som pynt på ei gammel T-skjorte i steden.
På forsøk nummer to gikk jeg ned til ti blad (det er tolv på den gamle). Jeg heklet to lag i stavmønster. På det ene laget heklet jeg rundt bladene med fastmasker, mellom bladene brukte jeg kjedemasker. De to lagene heklet jeg sammen med fastmasker. Jeg ble ikke helt fornøyd med den nederste kjedemasken, men ellers ble den fin og passe stor og tykk.

Grytekluter

Her har jeg brukt dobbelt garn og heklenål nummer 4. Denne grytekluten ble enkel, med bare ni blad.
Og jammen fikk jeg ikke fullført noen ufoer også fra Bambinogarnposen. Den runde grytekluten med trekanter skulle blitt lue.

Grytekluter

Disse to var jo forsåvidt nesten ferdige, men jeg har heklet bakside slik at de er doble og kan brukes som grytekluter. Tror de opprinnelig skulle bli et lite dukketeppe.

mandag 13. april 2009

Bestemorsjal

Bestemorsjal

Bestemorsjalet er ferdig. Enkelt og morsomt å hekle. Fant en morsom videobeskrivelse på FrkSnupps blogg som jeg brukte som utgangspunkt, men teknikken er egentlig bare ei halv bestemorrute.

Materialer: 200 gram 2-tråds håndfarget Sjølingstadgarn.
Heklenål nr. 6.

Jeg startet med ei maske, i maska heklet jeg tre staver i to puljer med to luftmasker mellom (to luftmasker erstatter den første staven).
Andre omgang: tre staver i siste maske på forrige omg. (to luftmasker erstatter den første staven) ei luftmaske, tre staver, to luftmasker og tre staver om de to luftmaskene fra forrige omgang (dette danner et hjørne), ei luftmaske deretter tre staver i siste maske på forrige omgang.
Tredje omgang: tre staver i siste maske på forrige omg., ei luftmaske, tre staver om luftmaska på forrige rad, ei luftmaske, tre staver, to luftmasker og tre staver i hjørnet... osv. Det blir altså to luftmasker mellom de tre stavene i hjørnet og ei luftmaske mellom stavgruppene på sidene.

lørdag 11. april 2009

Vårlue og maskesting

Vårlue

Spidermanngutten har fått vårlue i bomull, i samme farger som pynten på den blå raglangenseren. Jeg la opp 100 masker på pinner nummer 3 i Bambino bomull. Etter vrangborden la jeg ut 6 masker. I toppen fikk lua en hempe, så kan den henges på en knagg.

My creation
1. Edderkopp, 2. Raglangenser i bomull

Den blå raglangenseren fra forrige innlegg har fått giftedderkopp på skuldra, katt på lomma foran og en krokodille bak på ryggen. Spidermanngutten valgte motiver selv.

Krokodille

Mønster til alle figurene har jeg funnet i boka Hønsetrikk. Maskesting er vanskelig å få fint i bomullsgarn, syns det blir bedre i ull. Men gutten ble fornøyd, og det er jo hovedsaken, ellers vil det jo ikke bli brukt.

Bomullsgarn

Her er resten av bomullsgarnet, med diverse påbegynte småsaker og noen prøvelapper. Påskeutfordringen: fullføre, rekke opp det ubrukelige og å krympe resteposen. Har funnet noen gamle kjøkkentekstiler som skal rekonstrueres, så dette er igrunnen hyggelig påskepuslerier.

onsdag 8. april 2009

En hyllest til raglangenseren

Vi kommer alltid tilbake til raglangenseren her i huset, ungene har slitt ut noen stykker. De sitter godt og klumper ikke under armene.

Jeg har strikket dem i forskjellige garntyper. Ender ofte opp med striper, morsomt å strikke og greit når man bruker rester, slik jeg ofte gjør. Dessuten er de fleste unger glade i mange farger.

Den grønne til venstre er strikket i restegarn av Paris fra Garnstudio. Brukte pinner nummer fem, så det var et raskt arbeid. Den er blitt mye brukt av minsten, og ganske slitt, men den holder en sommersesong til.

Stripegenseren til høyre er i Daletta. Det grønne og lilla garnet er ekte 70-tallsgarn, resten av garnet kjøpte jeg da Daletta ble satt i produksjon igjen etter noen år borte fra markedet. Genseren er strikket i fire rette og to vrange og er utrolig tøyelig, den vokser med ungen. Og blir den for kort er det bare å forlenge ermer og bol med vrangborder. Daletta blir ikke utslitt med det aller første. Jo forresten, vi slet ut en, men den hadde vært i mer eller mindre kontinuerlig brukt i åtte år.

Raglangenseren er fin å klatre i epletrær med også, særlig når man i tillegg har helt nye sko!

De to siste raglandgenserne jeg har fullført er i Bambino bomull og har fått lomme på magen. Jeg har brukt litt for tykke pinner, så dette er ikke gensere for den kaldeste årstida.

Den blå genseren til småen ble litt kjedelig, så den er ikke helt ferdig ennå, den mangler noen morsomme motiver i maskesting.

Den svarte og lilla genseren hang i epletreet til nyttår, og var et av nyttårsforsettene mine. Nå er den fullført og tatt i bruk av åtteåringen.

Guttegenser i Tiur

Denne er for vinterbruk, fire rette og to vrange i Tiur. Tiur har jeg snakket varmt om før.

Jeg bruker ikke oppskrift på disse genserne. Jeg tar et mål på en genser som passer, sjekker strikkefastheten på garnet jeg skal bruke, og regner ut masketall. Jeg feller ca. 6 masker under armen på bol og erme, strikker tre - fire omganger før jeg begynner raglanfellingen. Feller åtte masker annenhver omgang til halsen er nesten passe stor, så runder jeg litt til halsen foran, strikker eventuelt vrangbord og feller av.

Kathrine Gregersen har en oppskrift som ser veldig grei ut i boka Brukt på nytt.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin