søndag 8. juni 2014

Prøvelapp og enkel regning

Planlegger ny genser

Slik gjør jeg det når jeg skal i gang med ny genser. Jeg finner fram en genser jeg syns har god passform, dette er Tuin som jeg har brukt mye. Jeg legger den i form flatt på gulvet og tar mål av den. På arket ved siden av har jeg tegnet ei enkel skisse, og på den skriver jeg ned: vidde øverst, rundt midjen og nederst på bolen (fra under ermet og ned). Vidde oppe og nede på ermet. Lengde på ermet og bolen. Og lengden fra ermhull opp til halslinninga. Det er de målene jeg trenger til en enkel raglangenser.

Så har jeg strikket en prøvelapp, denne gangen i form at et erme. Når sant skal sies er egentlig ermet ingen prøvelapp, men latskap: Jeg unnlot den sedvanlige prøvelapp-lappen, og gikk rett på ermet etter masketall fra et koftemønster. Utålmodighet lønner seg sjelden, ermet ble altfor vidt, den lilla borden ble heller ikke som forventet, så etter å målt hvor mange masker jeg hadde på 10 cm, rakk jeg opp ermet til vrangborden. Masketallet (strikkefastheten) på ermet viste 20 masker på 10 cm. på pinner nummer 4,5.

Når jeg har antall masker på 10 cm. og mål på ønsket plagg, er det enkelt å regne ut en oppskrift selv.
Jeg ønsker at bolen skal være 96 cm i omkrets, dermed må jeg gange 96 med antall masker per cm. på prøvelappen. Jeg gjør det slik: 96 x 20 (strikkefastheten) = 1920, flytter et komma og får 192 masker. Jeg gjør det samme på ermet. På ermet på jeg i tillegg regne ut hvor mange masker jeg må legge ut for å få ønsket masketall øverst.

Slik ser min oppskrift ut:
Bol: Legg opp 192 masker på p.nr 4. Strikk vr. bord 1r 1vr 4 cm. Bytt til p.nr 4,5 og strikk videre i glattstrikk.
Erme: Legg opp 44 masker på p.nr 4. Strikk vr. bord 1r 1vr 4 cm. Bytt til p.nr 4,5 og strikk videre i glattstrikk. På første omgang: legg ut 8 masker til 52 masker. Legg ut 2 masker hver 5. cm til 68 masker. Strikk 47 cm.

Ingen heksekunst altså. Nå er det bare å strikke til jeg kommer til raglanfellingen.

6 kommentarer:

 1. Dette var interessant ! Genialt !
  Jeg skal jammen gjøre det samme. Tusen takk for tipset ! :):):)

  SvarSlett
 2. Sånn gjør jeg det også. Funker (som oftest) helt fint :-)
  Riktig god pinse!

  SvarSlett
 3. Gjør det på samme måte, når jeg MÅ vel og merke ;)
  Ellers så er jeg veldig flink til å IKKE strikke prøvelapp ;)
  Håper du har en herlig Pinse :)

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer. Tror en del har noen sperrer for å regne ut oppskrift selv, men det er jo egentlig ikke så vanskelig, og så får man akkurat den størrelsen man vil ha, OM prøvelappen stemmer vel om merke.

  SvarSlett
 5. Hei, ser i et innlegg fra august 2012 at du har strikket genseren Olive av Helga Isager. Vet du om man kan få tak i mønster på et skandinavisk språk eller brukte du engelsk? Har ingen erfaring med engelske mønstre...

  SvarSlett
  Svar
  1. Mønsteret finnes på dansk, det er en dansk designer. Det finnes i Amimono høst/vinter 2008

   Slett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin