lørdag 27. februar 2010

Strikketips - raglanfelling

Raglanfelling 1

Denne genseren skal ha raglanfelling. Det er en genial måte å strikke genser på, både fordi det er enkelt og fordi en slik genser gir god passform. Jeg bruker ikke mønster når jeg strikker raglanfelling, men bruker metoden jeg lærte av av moren min da jeg strikket min første genser.

Genseren strikkes i Daletta på pinner nummer 3,5, strikkefastheten er 26 masker på 10 cm. Jenta på 9 skal ha den, og vi målte vidde og lengde på en genser hun har fra før, la til litt på lengden og regnet ut masketall oppe og nede på bol og ermer. Jeg regnet også ut økningen av masker under ermene.

Ermer og bol strikkes for seg opp til under ermene. Stripene på genseren må avsluttes likt på bol og ermer. Fordi det er viktigst at ermene blir passe lange, tilpasset jeg lengden på bolen som ble strikket litt lenger enn planlagt.

Raglanfelling 2

På siste omgang på ermene og bolen feller jeg noen masker midt under ermene. Her har jeg felt 8 masker. Husk å telle masketallet foran og bak på bolen nøye, det er veldig kjedelig å finne ut at du har fordelt maskene feil når du allerede er godt i gang med fellingen!

Når maskene er felt under ermene, strikkes ermer og bol inn på samme pinne. En lang rundpinne er lurt, det blir mange masker i starten. Bytt heller til en mindre pinne etterhvert.

Sett en merketråd i begynnelsen av omgangen, dvs mellom bolen og ermet. Det kan være lurt å sette en merketråd/maskemarkør i alle de fire overgangene mellom ermet og bolen. Det felles foran og bak merketråden. Jeg strikker fire-fem omganger før jeg begynner på selve raglanfellingen. Trådbyttet legger jeg i en av fellinene bak på genseren, rett etter fellingen, da blir det minst overgang mellom stripene.

Raglanfelling 4

Raglanfellingen gjøres slik: Begynn før merketråden i begynnelsen av omgangen: strikk to masker rett sammen. Etter merketråden: fell ved å løfte ei maske løs av, strikk neste maske og løft den løse maske over den strikka maska.

Fell på samme måten ved alle fire overgangene. Strikk ei omgang uten felling. Gjenta fellingen hver andre omgang, det felles altså 8 masker hver andre omgang.

Jeg strikker gensere som det er litt vidde i, ungene må ha litt bevegelsesfrihet. Er genseren trang, ville jeg strikket litt flere omganger før selve raglanfellingen for å hindre at overkroppen blir for kort. Igjen: prøvelapp er lurt! Mål strikkefasthet i bredde og lengde, da kan man lett kontrollere at man er på rett vei.

Raglanfelling 3

Fortsettelse følger.
Her kan du se flere raglangensere.

26 kommentarer:

 1. Denne blir kjempe fin :) Ønsker deg ei riktig god helg :)

  SvarSlett
 2. Nydelig genser, og takk for god beskrivelse.

  SvarSlett
 3. Ville bare si at jeg synes du har en flott blogg:) Som ganske nybegynner med strikketøyet(men ikke desto mindre hekta:)) suger jeg til meg tips og triks.
  Fortsatt god helg!

  Gro

  SvarSlett
 4. Det var en kjekk beskrivelse om raglanfelling og genseren er kjempefin.

  SvarSlett
 5. Fin genser, og jeg er veldig glad i raglan for å slippe all monteringen.

  SvarSlett
 6. Hei med-strikkekjerring, hehe!

  Flott genser i deilig mykt garn, tror jeg har strikka votter i akkurat disse fargene? Raglan er genialt, lite montering og flott passform. Gøy å se din første genser også! Min første var en barnegenser, i likhet med deg på 80-tallet, med mange farger, blomster og border. Den finnes nok ikke lenger. Men stoltheten, over å ha strikka en hel genser selv (med god monteringshjelp fra mamma), DEN finnes fortsatt. (o:

  SvarSlett
 7. Kjempefin genser!! Duber flink som gir beskrivelse!! Raglan er en super måte å strikke genser på!!

  SvarSlett
 8. Så kjekt å få slike fine beskrivelsar, takk! Har aldri strikka genser med raglan-felling, men har planar om å hive ein på pinnene snart ;)

  SvarSlett
 9. Takk for enkel og grei innføring av raglan.
  Har kviet meg, men vet jo (fra andre) et det er MYE enklere enn å sy i erme til slutt.

  Ha en flott uke!

  SvarSlett
 10. Så fin blogg du har!
  Her var det mye nyttig for meg som er fersk innafor strikkinga.

  SvarSlett
 11. Så deilig og myk den ser ut, og fine farger.
  Tøffe luer du har strikket også.

  Ha en fin dag videre.
  Klem T

  SvarSlett
 12. Tusen takk for grundig beskrivelse. Denne blir nyttig å ha!
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 13. Godt beskrevet raglanfelling. Da er det bare å sette i gang.

  SvarSlett
 14. Tusen takk. Jeg kan takke deg för at jeg har klart å strikke min förste genser. Jeg har slitt til tårene kom. Rekket opp x ant ganger. Til jeg fant siden din. Nå skäl jeg strikke en til.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Så utrolig hyggelig kommentar å få, takk skal du ha:-)

   Slett
 15. Tesen tak. Nå skal jeg endelig prøve raglandfelling. Strikker alt uten oppskrift, nesten. Dette var så godt forklart at selv jeg husker det.

  SvarSlett
 16. Hva skulle en gjort uten slike super-strikke-damer?!?
  Sitter her og lurer på om jeg skal felle hver eller annakvar pinne, et lite søk på Google, og dagens arbeid er reddet! Takk, takk. Genseren her var forresten skikkelig flott!!!

  SvarSlett
 17. Takk for hjelpen her også :D

  SvarSlett
 18. Du har mest sansynnelig reddet den lille jakken til min dattersønn! Jeg tror jeg klarer med nå videre, takker være din beskrivelse!

  SvarSlett
 19. Takk for enkel og tydelig forklaring på raglanfelling! Jeg strikker en genser i voksen størrelse; skal jeg felle flere masker enn de 8 du felte under ermene på barnegenseren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre at du kunne bruke forklaringen min. Hvor mange masker man feller under ermene, kommer an på tykkelsen på garnet, og hvor vid du vil ha genseren. Men som regel pleier jeg å felle åtte masker under ermet, det passer som oftest på voksengensere også. Lykke til!

   Slett
 20. Hva gjorde du med halsen. Lurer på om e skal strikke den dobbel eller ikke

  SvarSlett
  Svar
  1. Lenge siden jeg strikket denne genseren, så jeg måtte bla litt. Men jeg strikket den enkel, jeg gjør som oftest det.

   Slett
 21. Hei. Skal masken som løftes av. Løftes rett av eller som om man skulle strikke den rett ?
  Håper du kan svare på dette ;-)

  SvarSlett
 22. Veldig grei enkel hjelp til strikk av raglandgenser hilsen Ruth

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin