søndag 27. mars 2011

Orkideer og litt grubling...

Orkideer i vinduskarmen

Annepålandet viste fram sin nye orkide i dag, da fikk jeg lyst til å vise fram mine også. Jeg elsker orkideer og har vinduskarmen full. Jeg har lært av en blomsterdekoratør at de skal vannes over springen ei gang i uka, vannet skal renne fort av igjen. Orkideer er snylteplanter som vokser i trærne, de er vant til å få ei regnskyll dann og vann og er utrolig nøysomme, samtidig er de vanedyr og skal helst ikke flyttes på. Jeg har mine i et sydvent vindu, men flytter dem under et overbygg om sommeren, og gjerne på en benk like under vinduet, slik at de ikke får direkte sollys. De som ikke blomstrer får stå bak gardinet til det kommer nye stilker igjen, den gamle stilken klipper jeg av over det andre leddet. Jeg har ikke grønne fingre, og istedefor den ukentlige dusjen slenger jeg til dem litt vann innimellom, og dusjer dem ei gang i måneden, tenker jeg. Noen kommer igjen andre ikke. Jeg har forresten funnet ut at det ikke er så stor forskjell i kvaliteten på de billige og de dyre orkideene, mitt siste innkjøp kostet en hundrelapp og stått med blomster siden tidlig i høst. Mange gode tips om stell av orkideer kommentarene i Annes orkideinnlegg.

Jeg trenger noen råd fra dere:

Førbilde

Bildet over er et førbilde, bordet kommer fra min oldemor sitt hus, og trenger nå sårt litt stell, men hva gjør jeg? Det har vært in lenge nå å male gamle møbler hvite, men jeg kvier meg litt for å gjøre det, fargespillet i treet blir jo ødelagt da. Samtidig er bordplata av finer helt ødelagt allerede, med hakk og stygge merker, så den må behandles. Tror ikke det blir så fint med malt bordplate og beina som før. Og så er det fargevalget da, hvitt eller svart? Eller kanskje rosa? Hva ville du ha gjort?

16 kommentarer:

 1. Hmm..., jeg hadde malt hele bordet i lys antikk. Da blir det ikke kritt hvitt, men litt lunere i fargen. Bordet er jo slett ikke pent sånn som det er og jeg tror ikke du vil klare å få den bordplaten pen igjen...

  SvarSlett
 2. Jeg ville definitivt ha malt det. Ikke hvitt, hos oss er det en bakgrunnsfarge.. Gjerne én farge på platen og en annen på beina.

  SvarSlett
 3. Borplata er av finer, så den er ødelagt. Antikkhvitt er et godt tips. Og kanskje en nesten svart til beina, så det passer til håndarbeidsskapet mitt.

  SvarSlett
 4. Eg har et gammelt spisebord som trengte litt pleie.
  Malte det i den beige( litt mørk)
  Eg har en hvit farge ( evighet) ellers i stua og synst det er fint med kontrast til det.
  Lykke til!!
  Nydelig orkideer du har!

  SvarSlett
 5. Det verkar bara vara skivan som är litet "risig"...kanske skulle jag ha lagt på snyggt motiv av papper/plansch och på det en glasskiva...

  SvarSlett
 6. Jeg har fått noen gode råd i dag, tusen takk, da er jeg et skritt nærmere et "nytt" flott bord. Ingen dum ide med et bilde på! Må gruble litt til, men satser på at det kommer et etterbilde om ikke altfor lenge.

  SvarSlett
 7. Jeg ville ha pusset, satt på heftgrunn, og malt det svart:)

  SvarSlett
 8. Ja, eg og tenkjer at det må gå an å berre endra overflata. Kan ein pussa ned og mala svart, mørk brunt i høgglansa maling, eller som det vert sagt over anna dekor med fleire lag lakk til dømes. Utfordringa viss ein vil leggja på dekor og så lakka er sjølvsagt å få ei jamn flate. Der er det jo enklare viss ein får spesiallaga ei glasplate. Eg ville ikkje malt bordet kvitt. Det har vore mykkje kvitmaling av møbler ei stund og truleg vil den trenden snart snu. Lukke til?

  SvarSlett
 9. Så flotte orkideer du har! Takk for gode tips!
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 10. Du kan få kjøpt noe som heter tresparkel, trefarget. Jeg ville ha pusset ned lakken på plata, påført tresparkel i hakkene og lakket alt om igjen.
  Jeg er mest begeistret for 50-70 talls møbler i orginal farger.

  SvarSlett
 11. JEg er en pyse, så jeg ville gått til en møbelsnekker og spurt om det var noe man kan gjøre med platen.
  Bena kan man jo bare pusse og lakke på nytt. Liker godt de originale fargene..

  SvarSlett
 12. Kanske pusse bordet for å få bort hakk og gammel farve .så funnet en farge i samme "tone "som bena og lasert det .
  Takk ellers for en fin blogg som jeg titter innom nesten hver dag .
  Tove

  SvarSlett
 13. Gleder meg til å se etter-bildet, da jeg har et akkurat maken bord! Jeg har hittil dekket det med en fin duk, men kanskje det blir forandring her også? Jeg syns du har en fin blogg, og som ovennevnte sa, jeg kikker litt hver dag...
  Nina

  SvarSlett
 14. Bordplata kan faktisk fikses! Jeg har en venninne som fikk sitt, nesten like, fikset hos en møbelsnekker og det ble som nytt. Sår og riper legger de ny flammebjerk i uten at det vises. Det ble et vakkert bord med fordums prakt!

  SvarSlett
 15. Jeg har også et bord med lignende problem. I følge min svoger kan det pusses ned litt og så kan det påføres lakkbeis i samme farge som opprinnelig. Har ikke prøvd det selv, bare lagt på en duk. Synes flammebjerk er så flott, så litt synd å male over også.

  SvarSlett
 16. Orkideer er bare vakre de! Flink er du som får dem til!
  Bordet.... tror jeg ville prøvd å pusset det ned og sett om det da var ok å beise det med en transparent beis, da beholder du "spillet" i treverket. Jeg har gjort det med hell på flere møbler.

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin