tirsdag 25. oktober 2011

Mammas gamle kjole

Mammas kjole 2

Dette er mammas gamle kjole. Det var min mormor som strikket den til mamma da mamma var under året. Året var 1943, og kjolen forteller om ei tid med knapphet på ordentlig garn, men samtidig om ei mor som ville pynte jenta si.

Mammas kjole 1

Garnet på skjørtet er sannsynligvis strikket av opprekksgarn, fargen er ikke det vi i dag vil kalle vakker, men detaljene på kjolen er vakre, bare se på de flotte ermene, og perlestrikkingen rundt kantene.

Mammas kjole 3 

I dag er kjolen preget av tidens tann, men for meg er kjolen en liten skatt. Jeg ser for meg mormor som sitter og strikker i ledige stunder, strikker og tenker såre tanker.

Mammas kjole 4

I 1943 da mormor strikket kjolen, var hun alene med den lille jenta si. Morfar var sendt til Tyskland og familien satt hjemme og visste ikke når han kom hjem, eller om han kom hjem igjen.

Mammas kjole 5

Familien var heldig, morfar kom hjem i 1945. Og kjolen har vi tatt vare på, det er mye håp og lengsel i den.

Har du et strikket klenodie i ditt hjem? Vil du vise den og fortelle historien bak?

23 kommentarer:

 1. Det er mye historier i plaggene man har liggende, sterkt å høre denne. God ide til blogginnlegg, det er spennende å se mer enn nystrikka plagg.

  SvarSlett
 2. For en nydelig kjole og historie! Du skulle jo nesten strikket en kopi og fått skrevet ned et mønster. Morsomme ermer. Min mormor var også veldig flink med hendene, det er hyggelig å ha noen slike gamle klenodier.

  SvarSlett
 3. Så artig å ha et plagg med så mye omtanke og historie i! Skal du reparere der det er blitt hull, eller la den være preget av tidens tann?

  Ingen så gamle plagg her i huset. Kanskje noe fra min barndom.

  SvarSlett
 4. Nydelig kjole, med mye god historie. Jeg har en lignende mini kjole som mamman min strikket til en barbieutgave som min favoritt.
  Hun strikket forresten mye dukkeklær til meg, som jeg har ,-)

  SvarSlett
 5. For en fantastisk skatt du har der... :O)
  Ikke nok med at den er så gammel og vel bevart.., den har også en sterk historie å fortelle.... :O)
  Nydelig detaljer, mormoren din var dyktig..., som de fleste damer på den tiden var!

  Jeg har desverre ikke noen sånne plagg!

  klem

  SvarSlett
 6. Nydelig kjole, og hvilken skatt :-)

  SvarSlett
 7. Så fin kjole!

  Etter at Farmor døde sat eg og kusina mi og såg gjennom dei siste tinga som ikkje var fordelt. Der fann eg ein liten tøypose med ein liten pelsbit oppi. Det var den pelsen som var på kanten av kåpa ho hadde på seg da ho som 9åring flytta heim til Norge saman med faren og søskena hennar, etter at mora døde to år tidlegare. Eg orienterte onkelen min om funnet, og sa at den måtte dei IKKJE hive. Enden på visa var at eg fekk den :) Den er jo over 80 år gammal, så eg kan nok ikkje bruke den til noko, men det er eit fint klenodium!

  Helsing Stine

  SvarSlett
 8. Det var kjekt å sjå eit slikt gammalt klenodium - flott kjole!

  SvarSlett
 9. Litt av et minne! Gjem den godt for etterslekta!

  SvarSlett
 10. Den kjole er et klenodie - og en rigtig fin historie. Hvor må den være dejlig at have.
  Desværre kan jeg ikke bidrage med lignende klenodier - jo forresten - min mormor og min oldemor, og vist også jeg selv, hæklede i 70'erne lapper til et tæppe. Det tæppe har jeg endnu, og det er rigtig hyggeligt.
  mvh Mona

  SvarSlett
 11. Kjolen er nydelig, og historien rørende.

  SvarSlett
 12. Tusen takk for kommentarene:-)

  Og takk for historien din, Stine, ta vare på klenodiet ditt!

  Kjolen er fortsatt mammas, jeg tror nok ikke jeg tør å fikse på den, den skal få lov til være som den er.

  Skrive ned mønster! God ide, takk for tips!

  SvarSlett
 13. Det har vore ei flink mormor som strikka den fine kjolen. Og når ein høyrer historien bak, blir det veldig rørande. Ha ein fin kveld :)

  SvarSlett
 14. Det er moro å sjå slike plagg.

  Eg har ei strikketrøye ( sætesdal-trøye med broderte kantar i hallingrose-stil ) som bestemor strikka til pappa då han var ung mann. Verken bestemor eller pappa lev lenger, så på mange måtar lev minna om dei i strikketrøya.

  Innimellom har eg brukt trøya, men eigentleg føler eg den er for "fin" til at eg vil bruke den. Når eg tenkjer meg om ser eg jo at eg eigentleg ikkje har noko glede av trøya når den berre ligg i skåpet... Takk for at du minna meg på trøya, no skal eg finne den fram frå skåpet :)

  SvarSlett
 15. For en nydelig kjole! Mønster på denne hadde jo vært gull, det var en lur idé!
  Jeg vet ikke om noe så gammelt fra min familie. Mamma laget en del til meg da jeg var liten, men jeg var dessverre barn på åttitallet, så de "klenodiene" er ikke like fine. ;)

  SvarSlett
 16. Nydelig kjole!! Herlig og ha slikt.. :) Har en kåpe som er litt over 50år gammel.. lenge vurdert og blogge om den.. Den er faktisk i bruk av 1åringen nå, men er forsiktig når den brukes ja! :)

  SvarSlett
 17. Nydelig kjole, og jeg synes egentlig fargen var veldig fin jeg, koselig med småjentekjoler som ikke er rosa. Er enig med de som sier at du burde prøve å få skrevet ned mønsteret. Historien bak var spesiell og rørende. Takk for at du deler denne!

  SvarSlett
 18. For en skatt. Det er imponerende hvordan de kunne lage fantastiske plagg av primitive materialer i gamle dager. I dag kan man jo kjøpe de lekreste kvaliteter - det er ingen kunst å lage vakre plagg da.

  Har selv arvet gamle plagg fra mine foreldre, men det er ikke strikkeplagg. Sydde forklær, underskjorter og mamelukker bl.a.

  SvarSlett
 19. Den kjolen likte jeg og masse nostalgi fra en svunnen tid.
  Den må du ta vare på og jeg har noen rasjoneringskort fra den tiden.

  SvarSlett
 20. Har du tenkt på å prøve å kopiere den? Den var utrolig flott!

  SvarSlett
 21. For en fin kjole og en vakker historie. Det er en skikkelig skatt du har der :-))
  Flott blogg du har. Gleder meg til å følge deg videre.

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin