lørdag 4. februar 2012

Garn(rot) er gøy

Garnrot

Tre bøker har påvirket min strikkeoppdragelse: Som barn fikk jeg ei bok som het "Gøy med garn". Boka var selvsagt dansk, og best av alt husker jeg indianerparykken som var laget av masse svart garn. Tøffe Månestråle var jo et forbilde på den tida, så jeg ønsket med veldig en sånn. Boka "Hønsestrik" preget mine første år som strikker. Hønsestrikk kan oppsummeres som en politisk protest på forbrukersamfiunnet; strikk i naturlige materier, ikke kjøp! Som ung ungdom fikk jeg bok "Wild Knitting", alt kan strikkes var mottoet for den. Kreativ inspirasjon altså.

Som voksen er jeg opptatt av strikketradisjoner, og jeg syns det er flott å se at mange gamle plagg og mønster plukkes fram igjen og strikkes av nye generasjoner strikkere. Men min strikkeoppdragelse sitter i meg fortsatt, så jeg klarer ikke helt å strikke slavisk etter mønster. Tradisjonen har vært levende, det vil den fortsette å være. Standarisering er kjedelig. Våre formødre var nøysomme, de reparerte slitte plagg og brukte garnet om igjen. Kreativitet og nøysomhet, er en fin kombinasjon.

Mitt siste prosjekt er i god Hønsestrikkånd, mener jeg selv. Jeg kaster sjelden, og da samler det seg opp garn i små og store mengder. Her har jeg samlet garn i blå og grønne nyanser, 17 forskjellige farger i alt, nok til en hel genser. Garnet er av type to-tråds strikkegarn. Garnrotgenser kaller jeg prosjektet.

Vil du være med?
Samle sammen ditt eget garnrot, kanskje er det nok til ei lue, et par votter, sokker, teppe, genser eller kjole?

Og forresten: Hva har preget din strikkeoppdragelse?

Hønsestrik

14 kommentarer:

 1. Hm dette vert ein sprek og fin genser!! Og kjempeflott å få bruke opp restegarn, skulle nok ha laga noko slikt eg og!!!! Ha ei god helg:))

  SvarSlett
 2. Jammen er det kjekt å kunna utnytta restegarnet skikkeleg! Det blir nok ein gensar å verta glad i ;o)
  Sjølv held eg på med diverse smårestar, men ikkje i så stor skala som du...

  SvarSlett
 3. Jeg er også vant til å ta vare på alle ressurser og kaster ikke en meter med garn. I kreative stunder er et dypdykk i restegarnkassene riktig så kjekt. Jeg rekker også opp plagg som ikke blir brukt, hesper opp garnet, vasker og tørker, og da er garnet omtrent like glatt som nytt. Jeg var barn like etter krigen, skjønner du..
  Fortsatt god helg, og lykke til med genseren!

  SvarSlett
 4. Morsom ide. Genseren ser ut til å bli veldig fin:) Jeg vokste opp med en mor og mormor som var ivrige strikkere. Sånn ble jeg hekta:)

  SvarSlett
 5. Restgarner och alla möjliga andra garner i mängd har jag och måste leva i 150 år för att hinna använda upp allt!
  Mamma och Farmor är dom som fått mig intresserad av handarbeten.
  Fin tröja Du stickar på!
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 6. Lurt!!
  Jeg holder på med en _meget_ fargerik ullbukse til meg selv i restegarn. det er pr. nå en mamelukk, må strikke litt mer for har brukt opp alt garnrotet mitt i passende tykkelse..
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 7. Så kjempelurt!! Det hoper seg opp med diverse rester av alle garntyper. Jeg har en tendens til å alltid kjøpe ett ekstra nøste "i tilfelle" det ikke blir nok, og slik blir det mange enkeltnøster av, hihi :)

  Det blir en flott genser det der! :)

  Ha en finfin søndag
  Klem

  SvarSlett
 8. Eg elsker slike restegarnprosjekt. Er også heilt klart opplært til at ingenting skal kastast, men brukast opp. Hønsestrikk er fenomenalt. Kaffe Fasset er eigentleg litt av det same, men hakket meir kunstnerisk. Gler oss til resultatet. Elles er jo vottar og sokkar gode prosjekt for restegarn.

  SvarSlett
 9. Herlig genser i fine farger! Jeg liker resteprosjekter, og elsker hønsestrikk. Det må bli mer av det fremover!
  Min strikkeoppdragelse er ganske klassisk - mor og bestemor og tanter som strikket praktiske og "brukbare" ullplagg til bruk i hverdagen, og som gikk i arv gjennom hele slekta. Klassiske kofter og gensere, selbuvotter og raggsokker. Og stopping, så klart. Stoppekurven var en del av inventaret, og ble tatt frem og tømt innimellom.
  Nå fikk jeg lyst til å grave frem restegarnet....
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 10. Så kjekt å få brukt litt rester!

  Tja, strikkeoppdragelse? Har vokst opp i et hjem der det er naturlig å lage noe med hendene, om det er garn, tekstilrelatert eller spiker, kniv og planker. Mamma var så glad for at vi delte strikkeinteressen at hun tok meg med på Kunst og presang i gågata og kjøpte nytt garn til prosjektene mine når jeg var gammel nok til å strikke gensere og større ting. Stas!

  Og hun har en diiiger pilkurv (på str med en skittentøyskurv) med restegarn som vi stadig forsynte oss med med hvis vi skulle lage noe småtteri.

  Håper å kunne gi gleden videre til neste generasjon, de får bruke garn og lim og alskens styr når de vil, det står fremme.

  SvarSlett
 11. Takk for tilbakemeldinger. Jeg har kost meg med rette masker i striper denne helga, tenk at det kan være såå morsomt å strikke striper...

  Det med strikkeoppdragelse er interessant, jeg er jo faktisk en strikkeoppdrager også akkurat nå, det forplikter. Godt garn er viktig, og overkommelige og morsomme prosjekter. Neste prosjekt for 11-åringen her i huset ser ut til å bli en tunika. Spennende, men det kan bety at oppdragelsen virker...

  SvarSlett
 12. Jeg liker ikke å kaste så derfor har jeg opp gjennom alle mine strikkeår stadig vekk laget restegarnsplagg av ymse slag. De kan bli like så fine som plagg man kjøper helt nytt garn til. Jeg har det også med å kjøpe garn på impuls bare for å teste det så her ligger det en del enslige nøster også som gjerne skulle vært brukt.
  Jeg har jo også et mål for tiden om å bruke opp en del av gamle "lagervarer" så jeg hiver meg med og vil strikke av rester. Hva det skal bli vet jeg ikke ennå.
  Min lærte å strikke av min mor og jeg husker ennå hvor stolte både hun og jeg var da jeg hadde strikket min første genser.

  SvarSlett
 13. Oi, for en spennende genser!! det blir spennende å se resultatet av den :)
  jeg har alltid kunne strikke, men i barndommen ble det mer av typen... skjerf, hehe ;) Så jeg vil si jeg oppdaget strikking for ett år siden, og jeg er veldig glad i mønster! (Ravelry <3) Men mest fordi jeg ikke føler meg dreven nok til å avvike så mye fra mønstrene enda. Men jeg gleder meg til jeg kan det.

  SvarSlett
 14. Eg lærte å strikke av mamma då eg var fem. Ho har alltid vore opptatt av handarbeid i ymse former, så eg er vel arveleg belasta. Lappeteknikk, broderi... joda, har drive med alt saman ( og lært det av mamma ).

  Bestemor (mormor) lærte meg å hekle då eg var 7 år. Eg er venstrehendt, så eg sat og såg kva ho gjorde sakte, og etterlikna det. Det fungerte fint :)

  Junior på snart 6 har såvidt starta å strikke. Han er superstolt av strikketøyet sitt, det skal bli skjerf til mormor :) på sikt håper eg at veslesøstra kan bli like handarbeidsinteressert som meg. Så mykje glede eg har hatt av handarbeid i gjennom livet håper eg at ungane mine kan få oppleve òg.

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin