søndag 2. februar 2014

Strikkefasthet


Det ble litt mønsterstrikk i januar, litt prøvestrikking og litt fullføring, men det får jeg eventuelt vise fram ei annen gang. I dag har jeg tenkt å lage et egennyttig innlegg. Innlegget har ligget som utkast på bloggen ei stund, og jeg har skrevet inn min egen strikkefasthet i garntyper jeg bruker mye, eller som jeg har planer om å strikke mer med. Nyttig altså, jeg kan gå inn i innlegget og sjekke strikkefastheten før jeg går igang med et nytt prosjekt.

Jeg syns prøvelapper har ufortjent dårlig rykte, men jeg har skjønt at det ikke ligger i strikkeoppdragelsen lenger å strikke prøvelapp, man sjekker eventuelt strikkefastheten på banderolen, men den er til liten hjelp om man strikker løsere eller fastere enn oppgitt. Strikker man fastere enn oppgitt strikkefasthet i en oppskrift, blir plagget mindre enn oppgitte mål, strikker man løsere enn oppgitt strikkefasthet, blir plagget større enn oppgitt. Stemmer ens egen strikkefasthet med oppgitt strikkefasthet i mønsteret, vil som regel plagget passe. Som regel!

Jeg lærte å strikke prøvelapp og å måle strikkefastheten av min mor da jeg skulle strikke min første genser. Jeg syns det var utrolig kjedelig, jeg ville jo helst gå i gang med det samme. I ungdommen strikket jeg stort sett på pinne nummer 3,5 og garn som ga 22 masker per 10 cm, så det var ikke så stort problem. Men i senere år, når jeg prøver nytt garn er prøvelapper helt nødvendig. I mindre plagg tar jeg det ikke så nøye, men starter jeg på et plagg, tar jeg meg som regel bryet med å strikke en prøvelapp. Det er derfor mange av mine plagg har ei praktisk lomme, det er prøvelappen.

Erfaringstall Judiths strikkefasthet:
Daletta 26 masker p. nr 3,5. Glattstrikk. Målt på Fanatrøyas stripedel.
Daletta 24 masker p. nr 3,5. Glattstrikk. Målt på stripegenser uten mønster.
Daletta 29 masker p. nr 3,5. Mønsterstrikk. Lua Sunset.
Daletta 27 masker p. nr 3,5. Mariuslue.

Finull/2-tråds SU-garn 20 masker p. nr 4. Glattstrikk. Målt på stripete restegarnsgenser.
Finull/2-tråds SU-garn 22/23 masker p. nr 3,5. Glattstrikk.
Finull/2-tråds SU-garn 24/25 masker p. nr 3,5. Mønsterstrikk. Målt på Toris genser.
Finull/2-tråds SU-garn 23 masker p. nr 3,5. Mønsterstrikk. Målt på Elgjakka.
Finull/2-tråds SU-garn 30 masker p. nr 2,5. Mønsterstrikk. Målt på vott.

Wollmeise DK 22 masker p. nr 4. Glattstrikk på Amelia.

Tynt ullgarn:
Duo 26 masker p. nr 3,5. Glattstrikk.
Christel Seyfarth 26 masker p. nr 3,5. Mønsterstrikk, Sommerfugllue og Blomekransvest.

Christel Seyfarth 32 masker p. nr 3. Mønsterstrikk, Greenvoe Fair Isle Tam.
Noda Junik 26 masker p. nr 3. Mønsterstrikk. Målt på Hvallua.
Silketweed 22 masker p. nr 3,5. Glattstrikk.

Mitu, Rauma, 22 masker p.nr 3,5. Glattstrikk.

Vil bli oppdatert.

7 kommentarer:

 1. Den ideen skal jeg låne!
  Takk!!

  SvarSlett
 2. Så smart - og jeg er alltid imponert over ditt systematiske strikkeregnskap!!! God idé!!! Har aldri strikket prøvelapp..... Rødme...

  SvarSlett
 3. Smart! Jeg synder ofte mtp prøvelapp og måler heller etter litt strikking (og rekker opp..) Burde definitivt lage prøvelapp ja! :)

  SvarSlett
 4. Eg strikkar ganske stramt, og har difor måtta triksa og miksa litt på ein del mønster for å få det til å passe. Av den grunn har eg vorte veldig obs på at strikkefastheit er veldig viktig, og sjekker alltid ut strikkefastheita mi før eg skal strikke store prosjekt. Eg trur mange går ut i fra at det som står på garnnøstet alltid stemmer (og det gjer det kanskje for mange?), men om ein går på ein solid bommert på strikkefastheitfronten er det nok lett å innsjå at prøvelapp kan vere smart :)

  SvarSlett
 5. Prøvelapper ja… krem… man er vel ikke helt der enda… :P
  Heldigvis ligger strikkefastheten min tålelig nært banderolene på nøstet. Kanskje derfor jeg ikke strikker prøvelapper? Fordi jeg ikke har gått på en smell enda… ;)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar, det er alltid hyggelig:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin