onsdag 29. september 2010
Lue i Malabrigo
Jeg kjøpte en hespel med Malabrigo da jeg var i garnhimmelen i Gøteborg. Jeg hadde hørt mye fint om garnet, og det var nytt for meg, så jeg måtte jo prøve det. Planen var å strikke lue, luer er en grei liten ting å strikke når man skal teste nytt garn eller et nytt mønster. Mønsteret fant jeg på Ravelry, det heter Star Crossed Slouchy beret. Bildet mitt er ikke rettferdig i forhold til flettemønsteret, det er veldig enkelt og veldig fint. Garnet var godt å strikke av, selv om pinner nummer åtte ikke er favoritten, men lua er blitt myk og varm, tror jeg bare beholder den på...
lørdag 25. september 2010
Nytt vottepar til vinteren
Jeg syns vottene i forrige innlegg var så morsomme å strikke, at jeg straks satte i gang med et nytt par. Dette paret er strikket etter samme mønster og samme pinnenummer, men i tynnere garn, nemlig 2-tråds Sjølingstadgarn denne gangen.
Det gikk med 60 gram, vottene i 3-trådsgarnet veide 100 gram. De er sikkert ikke like slitesterke i tynt garn, men på bytur vil de passe ypperlig, og jeg kan da stoppe. Oppskriften finner du her.
tirsdag 21. september 2010
Votten Blomst - en ny favoritt
Heldige meg har fått prøvestrikke disse vakre vottene for Torirot. De er så flotte syns jeg, der de blomstrer om kapp med Oktoberbergknappen, og de var veldig morsomme å strikke.
Jeg har strikket dem i 3-tråds Sjølingstadgarn fra lageret, det er blitt gode og varme votter som blir en favoritt utover høsten og vinteren. Jeg er igang med et nytt par, denne gangen i 2-tråds Sjølingstadgarn som er litt tynnere.
Jeg likte mønsteret godt, vottene var forholdsvis enkle å stikke - på tross av stripene som ikke er helt enkle fordi det strammer litt. Jeg lærte en del nytt av å strikke vottene, teknikker jeg sikkert kommer til å bruke igjen. Økningen på hånden har jeg aldri sett før, den var bra funnet på, og gjør dem genialt fine.
Må kanskje legge til at jeg ikke er av typen som bruker mønster for ofte, jeg strikker etter følelsen og erfaring og bilder, henter litt her og der. Jeg er ingen avansert strikker, kanskje fordi jeg sjelden bruker mønster? Derfor var dette ei positiv erfaring. Takk for tilliten Torirot!
Hjerteknappen er også fra lageret, syns den passet perfekt til. Hvis du har lyst til å strikke dine egne blomstervotter, kan du kjøpe oppskriften her. Og snart kommer hun med et luemønster også, jeg gleder meg.
lørdag 18. september 2010
Garnhimmelen i Gøteborg
Gøteborg er en flott by med masse fine museer å besøke! Innimellom museumsbesøkene klarte jeg å dumpe innom et par garnbutikker. I den lille butikken Deisy Design traff jeg ei hyggelig dame som virkelig kunne garn og svensk garnproduksjon, fire hespler nytt garn ble med i kofferten. Den danske butikken Tante Grøn i Odense som jeg besøkte i sommer hadde masse tynt garn, butikken Strikk som alle bildene her er fra, hadde masse tykt garn, litt forskjellige strikketradisjoner i de to landene, eller bare tilfeldig?
Masse tykt garn i lekre farger, garnet her er Malabrigo, en hespel ble med hjem, for det garnet har jeg nemlig aldri prøvd før.
Masse modeller til inspirasjon var det også, både gensere, luer, votter og skjerf.
Og hylle på hylle med de fineste farger og deiligste kvaliteter.
Hvis du trenger flere påskudd til å ta turen til Gøteborg er Världskulturmuseet et museum som absolutt er verdt et besøk.
Til slutt et tips til de av oss som allerede har huset fullt av garn, en restekjole i forskjellige garnkvaliteter.
onsdag 15. september 2010
Sokker i gladfarger
Ferdige sokker til tiåringen, fotografert en regnværsdag. Hun valgte selv garnet i ei restekasse, og ble veldig fornøyd med resultatet. Garnet er Online som er godt å strikke med og akkurat passe tykt. Jeg har brukt pinner nummer 3, og for variasjonens skyld har jeg strikket vrangbord en rett en vrang.
Seksåringen ville også ta bilde av beina sine i vinduskarmen. Det kan man vel kalle en søknad om hjemmestrikka sokker til han også, for maken til nuppete kjøpeullsokker skal man lete lenge etter. Røde sokker ville han ha, flaks da at jeg akkurat har lagt opp til sokker i rødt garn.
tirsdag 14. september 2010
Oppklaring om sokkestrikking...
Her er et bilde som jeg håper oppklarer en liten misforståelse: jeg strikker rundt og rundt på rundpinnen når jeg strikker sokker på denne måten, det vil si at det kun blir to stråder å feste, genialt enkel montering altså.
Og så kan jeg bekrefte at det blir mye trådsurr når man stikker mønsterstrikk. Slik så strikketøyet ut etter en busstur uten mulighet til å nøste opp trådene underveis:
Jeg strikket fra begge endene av garnnøstet, det er ikke å anbefale. Hva det skal bli? Jeg er så heldig å få prøvestrikke Torirots votter Blomst. Det er så gøy, og så blir de så fine, bare vent og se!
lørdag 11. september 2010
Å strikke to sokker samtidig
Det er ikke vanskelig å strikke to sokker samtidig, men det krever en god rundpinne, og at man er litt konsentrert de første omgangene, deretter går det av seg selv. Sokkene jeg legger opp til her har 52 masker.
Du trenger: En lang rundpinne 80 cm. Det er viktig at selve pinnene er rette, det må ikke være knekk på dem. Og to garnnøster.
Slik gjør du:
Legg opp 26 masker på pinnen. Skyv maskene bakover på pinnen og lag en krøll på vaieren. Legg opp 26 masker til. Dette bli sokk nummer en.
Legg opp 26 masker på pinnen med garnnøste nummer to. Skyv maskene bakover på pinnen sammen med de siste 26 maskene på sokk nummer en. Lag en ny krøll på vaieren. Legg opp 26 masker til. Du har nå to sokker på pinnen, se bildet over.
De første omgangene gjelder det å konsentrere seg litt. Du strikker den ene sokken med den ene tråden, den andre med den andre tråden. Trådskiftet er på midten av arbeidet, husk å skifte tråd. Husk også å stramme litt i sidene, slik at maskene ikke blir veldig løse der.
I starten er det uvant å måtte dra i vaieren for å få strikkepinnen på riktig sted hele tida, men det blir fort en vane og øvelse gjør mester.
Det blir lettere å se hvordan det barker i vei når man har strikket noen omganger. Jeg tviler på at jeg går tilbake til å bruke strømpepinner igjen, for rundpinnen har så mange fordeler: Strikketøy på rundpinne er mye lettere å ha med seg i veska og sokkene blir ferdig samtidig, genialt! Prøv selv, lykke til!
Jeg håper forklaringen min var forståelig? Jeg skal forsøke å oppklare eventuelle uklarheter, så skriv gjerne en kommentar om det er noe jeg bør utdype.
torsdag 9. september 2010
Lue med hullmønster og finere felling
Det er ikke alt som bli vellykket ved første forsøk. Lua med hullmønster er blitt rekket opp og fått en ny felling, alt man får gjort på en togtur til hovedstaden, fellingen ble mye finere nå. Det blir nok flere lignende luer, jeg ønsker å ha en alpelueversjon også. Og kanskje i litt sprekere farge. Javisst er kamelfargen stor i høst, men ørlite kjedelig, det er den jo.
lørdag 4. september 2010
Fanainspirert barnegenser
I sommer overtok jeg en halvferdig genser etter tanta mi. Hun har alltid vært en reser med strikkepinnene, men genseren til barnebarnet rakk hun ikke strikke ferdig. Hun hadde strikka bolen og halvannen arm, resten har jeg prøvd å fullføre i samme stil. Det var ikke helt lett for den er i restegarn, og hun brukte ikke mønster på annet enn masketallet. Fordi barnebarnet bor i Bergen, syns jeg det var naturlig å stikke inn stjerneborden fra Fanatrøya. Rundfelling har jeg aldri strikket før, så her måtte jeg fram med kalkulatoren for å regne ut hvor mange masker jeg skulle felle.
Buksa er et kapittel for seg. Den er strikket i Lanett, og er vel det som kan kalles en årgangsufo. Jeg begynte på den for mange år siden, lenge før jeg selv fikk barn, men den rakk aldri å bli ferdig til noen av dem. I vinter håper jeg den kan varme en liten gutt på halvannet. Det er fortsatt restegarn igjen, så kanskje det kan bli noen fargerike sokker til også?
onsdag 1. september 2010
Helt enkle pulsvarmere - for nybegynnere
Jeg fikk noen hyggelige tilbakemeldinger på mitt helt enkle nybegynnersjal, jeg har derfor laget en oppskrift på pulsvarmere for deg som ikke er så øvet også. Det enkle er ofte det beste! Jeg har brukt 40 gram tynt alpakkagarn, men bruk gjerne et tynt ullgarn hvis du liker det bedre. Jeg syns alpakka er deilig varmt og mykt, men det har en tendens til å vide seg litt ut i bruk.
Slik gjør du:
Legg løst opp seksti masker på pinner nummer 3. Det er lurt å legge opp på to pinner slik at det ikke blir for stramt.
Jeg strikker begge pulsvarmerne på ei gang på en lang rundpinne, den teknikken tar litt tid å øve inn, så om du er nybegynner foreslår jeg at du strikker rundt og rundt på strømpepinner. Jeg bruker aldri mer enn fire pinner, den femte blir i veien. Prøv deg fram.
Strikk ei maske rett og ei maske vrang så langt du vil ha pulsvarmerne. Mine er ca. 19 cm lange. Fell løst av.
Etiketter:
Nybegynnertips,
Oppskrifter,
Pulsvarmere
Abonner på:
Innlegg (Atom)