søndag 25. april 2010
Min favoritt - setesdalskofte
Dette er en av mine favoritter, setesdalskofta fra mammas gamle tante. Den var vissnok en gevinst i et lotteri ei gang. Jeg tror den er strikket i Triplex, et garn som var nærmest uslitelig. Jeg har reparert den litt, festet på noen nye hemper og festet belegget, men selve genseren ser nesten ikke brukt ut.
Kofta har vært mi en god del år, og jeg bruker den hele året, glemmer den ei stund, men så kommer den fram igjen. Føler meg litt frika, men samtidig fin i den, den har så fine detaljer.
Jeg har strikka flere setesdalsgensere, det er et flott mønster, morsomt å strikke og det blir aldri feil. To broderier har jeg liggende også, men det var ikke like morsomt, så de blir nok aldri ferdige...
I påska så jeg samme setesdalskofte i en bruktbutikk i Stavanger, 1250,- kroner kostet den!
Har du en tradisjonsfavoritt? En gammel genser du aldri blir lei av, og som stadig er i bruk? Vis den fram! Og hvis du legger igjen en kommentar om at du gjør det, så kommer jeg innom bloggen din og kikker.
fredag 23. april 2010
Sesongen er igang
Teltsesongen er i gang. Småen på seks og fetteren på fem har allerede hatt sin første overnatting i telt i hagen. Kos! Det blir ikke den siste.
Garnarbeidet er flytta ut i hagen også. Garnvinna og nøstemaskinen fungerer perfekt på hagebordet. Her er det Wollmeisen som nøstes opp, snart skal det bli nye sokker til meg.
Men bomullsgarnet fra 70-tallet, tåler det dagens lys fortsatt? Noen som har ideer til hva det kan brukes til?
lørdag 17. april 2010
Lilla tunika i restegarn
Lilla, det er fargen min! Denne tunikaen er strikket i restegarn i forskjellige garnkvaliteter supplert med 2-tråds Sjølingstadgarn i knall lilla. Jeg har brukt restegarn i Silketweed fra Drops og fra Sjølingstad Uldvarefabrik, Tynn alpakka og Babysilk fra DSA og Alpakka fra Drops.
Jeg har stikket på pinner nr. 3,5, mønsteret er mitt eget. Jeg har funnet inspirasjon litt her og litt der. Stripene nede på ermene er en ide fra Paper Doll og rullekante nlangs kantene er en ide fra Mille. Cathrine er en mester i å blande de flotteste garnkvaliteter, se på denne fine tunikaen. Den er noe helt annet enn min, men hun har likevel inspirert meg.
Jeg begynte med vrangborden - som egentlig var tiltenkt noe annet som ikke ble noe av - og strikket oppover, raglan selvsagt. Deretter plukket jeg opp masker nede på vrangborden og strikket resten av tunikaen ovenfra og ned. Hvis jeg hadde hatt litt mer alpakkagarn, skulle jeg strikket den litt lenger, det ble vel mer en kortermet genser enn en tunika. Men jeg er fornøyd.
Og ja, den er tatt i bruk. 9-åringen er fotografen bak dette bildet.
tirsdag 13. april 2010
Passe baggy bomullsluer
Det ble flere vårluer i påskeferien, til niåringen denne gang, hun valgte farger. Garnet er Mandarin Petit, det bomullsgarnet jeg liker best, det er godt å strikke med og plaggene blir myke og holdbare.
Enkel oppskrift:
Legg opp opp 108 masker på pinne nummer 2,5 og strikk vrangbord 7 cm. Bytt til pinne nummer 3 etter vrangborden og legg ut to masker, slik at det blir 110 masker på omgangen.
Striper i tre farger, 7 omganger av hver farge.
Strikk glattstrikking til 16 cm.
Fell slik:
Strikk 9 masker 2 masker sammen, gjenta ut omgangen.
Strikk to omganger uten felling.
Strikk 8 masker 2 masker sammen, gjenta ut omgangen.
Strikk to omganger uten felling.
Fortsett å felle slik med en maske mindre mellom hver felling til det er ti masker igjen. Dra tråden gjennom maskene og fest trådene.
Niåringen ble fornøyd, og bestilte straks ei lue til. Litt sprekere farger denne gang, det lilla garnet er av ukjent opphav.
Lua passet meg også.
torsdag 8. april 2010
Strikk i farger - gult er kult
Påska er over! For mange er påska gul, men gult kan da være kult hele året, eller? Jeg måtte lete lenge etter gule strikkeplagg i mine skuffer, men den gule Per Spook-genseren syns jeg er ganske stilig.
Per Spook laget genseren til Husflidens jubileum i 1981, og den ble en slager på 80-tallet. Alle skulle ha den. Inspirasjon til genseren har Per Spook ganske sikkert funnet i den svenske Ullaredstrøya. Det er bilde av den i ei av mine svenske strikkebøker, og den er slett ikke ulik, med firkantet hals, rutete bol og ermer og striper og border i sidene på bolen.
Jeg strikket ikke denne genseren før etter at den var gått av moten, i 1993. Men jeg hadde strikket par av dem før, det var et morsomt mønster å strikke. Denne genseren er strikket i herrestørrelse i Rauma 3-tråds strikkegarn. Jeg hadde tenkt å ha den selv, gensere skulle være digre tidlig på nittitallet, men nå er den mannens. Han bruker den på fotballkamper, den har nemlig de riktige supporterfargene.
Vantene med halve fingre er strikket i Finull, de er gamle de også. Mønsteret til fuglene fant jeg i ei bok med inkamønster.
Det var alt jeg fant av gult. Bortsett fra kjøkkenklutene jeg stikket i sommer da, de hadde en del gult i, men nå ser de ikke så spennende ut lenger.
Nå er det din tur, hva har du strikket i gult? Jeg vil gjerne se og oppfordrer deg til å lage et gult blogginnlegg. Hvis du vil, kan du gjerne bruke knappen her, og legger du igjen en kommentar så lenker jeg til innleggget ditt. Det er fortsatt mulig å delta i Flickr-gruppa Strikk i farger også. Flere av mine fargerike blogginnlegg finner du her.
Etiketter:
Strikk i farger,
Tradisjonsstrikk
mandag 5. april 2010
Hagen i april
Hagen er ikke særlig spennende akkurat nå, men tro det eller ei, her kommer det til å bli noen fantastiske liljer etterhvert. Gule, flotte liljer, bare vent og se, det kommer flere og flere liljer for hvert år. Disse spede spirene er mitt bidrag til Moseplassens konkurranse Frøken Vårfryd. Konkurransenavnet blir Frøken liljehåp.
Det eneste som kan hindre dem fra å vokse seg store og flotte, er Anna og Trampe. Bakhagen er nemlig kaninenes luftegård, og de sniker seg til å spise alt som stikker opp av jorda om våren hvis vi ikke passer på.
Men kaninene er jo søte da, og kaniner bør få løpe litt, ikke bare sitte i bur. Vinteren var lang for dem i år, så kaniner på løpetur i hagen er et vårtegn i seg selv. Kanskje det var kaninene jeg skulle meldt på som Frøken Vårfryd?
lørdag 3. april 2010
Vårtegn - luer i bomull
Luer i bomull, det er vårtegn det. Og påskehyttetur gir strikketid! Luene til småen og fetterne hans er strikket fra toppen og ned, men med noen endringer i oppskriften:
Jeg startet med å strikke ei hempe over fire masker ca. 6 cm. Hempa strikkes på strømpepinner, start på samme side av pinnen hele tida, tråden legges på baksiden, på denne måten blir hempa rund. Jeg strikket hempa sammen i endene og la ut til 10 masker ved å strikke to masker i hver maske. Deretter fortsatte jeg å legge ut etter oppskriften, men med tre omganger mellom hver økning i steden for en, luene blir spissere da. Jeg økte til 110 masker. Luene er ca. 21 cm. lange, og passer godt til to seksåringer. Det gikk med ca. 30 gram rester til hver lue. Pinner nummer 3,5.
Fargene er det ungene som har valgt selv, de fikk velge fra resteposen med bomullsgarn. Jeg likte godt den røde lua, det ble en frisk fargekombinasjon!
Den brune lua er litt mindre, den skulle egentlig bli en heklehatt, men den ga jeg opp. Jeg plukket opp 100 masker langs kanten på den påbegynte lua og fortsatte i glattstrikking.
Jeg vet ikke om lua brakte fiskelykke, men småen dro inn en fisk helt selv! Liten, ja, men gøy likevel.
Og jammen fant vi ikke et vårtegn til, ei doven padde!
Flere påskekyllinger
Her er det to påskekyllinger til som ble med hjem fra barnehagen! De får pynte opp i vinduskarmen. Gøyalt med pynt ungene lager selv.
Men de har gjort noe annet morsomt i barnehagen også, nemlig å klekke ut ordentlige påskekyllinger. Det var stor stas! Nå bor kyllingene hos morfar, og de var allerede blitt store og begynt å få litt fjær da vi besøkte dem i går. At kyllinger kommer i alle farger, er en av tingene ungene lærer, de er ikke bare gule. Her er fire av de små nøstene, søte og fortsatt myke å kose veldig forsiktig på.
Abonner på:
Innlegg (Atom)