søndag 10. januar 2010
Ikat- og flerfarget garn
Garnet til denne lua har jeg farget selv. Garnet jeg brukte var 2-tråds ullgarn. Jeg laget tre ekstra lange hespler som jeg farget i felter. Deler av garnet ble reservert, det vil si at jeg knyttet filler stramt rundt hespelen slik at garnet ikke tok farge der i første fargebad. I neste fargebad flyttet jeg på de reserverte feltene. Denne lua har fått to fargebad, først et gult og så et blått. Ved å bruke reserveringsteknikker kan vi få fram fire farger.
Hesplene ble laget så lange at ei runde med garn, skulle rekke til ei runde på ei lue. Her måtte det regnes og strikkes prøvelapp på forhånd. Regnet man riktig og stikket jevnt og fint, skulle fargefeltene legge seg over hverandre. Morsomt! På min lue har jeg latt feltene forskyve seg litt, slik at de snurrer rundt lua. I fellinga på toppen går fargefeltene selvsagt ikke opp.
Teknikken kalles ikatfarging og jeg lærte den på kurs i regi av Høgskolen i Oslo for mange år siden. Den gang lå det oppskrifter på nettet, de har jeg ikke klart å finne igjen. På dette kurset reserverte vi ikke garnet, vi påførte farge med pensel på deler av garnet, men luetipset kommer derfra.
Her er et forsøk til, denne gang i veske. Og jeg har fortsatt to hespler liggende, de er ca. to meter lange. Litt kjedelige i fargen, men jeg skulle kanskje gi dem en sjanse likevel?
Og her er mitt flerfarga kjøpegarn, det skal det i løpet av våren bli noe fint av.
Det er delte meninger om flerfarget garn, noen liker det, andre liker det ikke. Jeg liker det. Da det flerfargede garnet med lange fargeskift kom, ble det morsomt å strikke sokker til ungene. To tråder å feste per sokk og likevel få sokker med striper, det må man jo bare like.
Flerfarget garn med korte fargeskift er ikke fullt så spennede, selv om det selvfølgelig kommer an på både bruken av garnet og av fargene på garnet. Et nøste kan bli fint i sokker, men mindre fint i ei lue på grunn av lengden på fargefeltene. Det er ikke lett å se på garnet når man kjøper det hvordan det vil bli når man strikker med det, så det er bare å prøve seg fram.
Farger man garnet selv, kan man selv bestemme lengden på fargeskiftene. Prøv!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Mye lekkert gar ;o9 Gleder meg til å se resultatene ;o))
SvarSlettSå fint!
SvarSlettDet er spennende å farge garn - man vet jo ikke hvordan resultatet blir før man strikker.
På kjøpegarn kunne det gjerne vært bilde av ferdig resultat - det er ikke alle som er like fine..
Så spennande å farga garn sjølv. Eg ser at Hifa sel garn til naturfarging. Har kjøpt noko fleirfarga garn og tykkjer det er fint til dømes i mønsteret på vottar etc når grunnfargen er einsfarga. Elles er det jo realt til ullbukser til ungar også om det er korte eller lange fargeskift. Har ikkje strikka så mykje med det enno. Det er mest at det ser så lekkert ut i strikkekorga.
SvarSlettså flott....lua di e ofte på....skal få tatt bilde av den å vise den frem....
SvarSlettSpennende med den teknikken på lua di. Fine farger og fin lue! Jeg er veldig glad i flerfarget garn!
SvarSlettSpennande teknikk og så fint det du har laga av garnet :)
SvarSlettSpennende fargeteknikk, fargeskiftene på lua ble veldig fine! Du har litt mer kontroll når du farger selv. Ha en fortsatt fin søndag! :)
SvarSlettFlerefarget garn er morsomt! Og ikat-farging er artig!
SvarSlettLua ble skikkelig tøff!
Har aldri prøvd å farge garn selv, men det virker spennende. Både lua og veska var fine i flerfarget garn. Av og til blir det ikke som man har tenkt - men stort sett synes jeg det er spennende å strikke med garn som lager striper på egen hånd.
SvarSlettHei! Så spennende å farge sitt eget garn. Dette var jo virkelig vårlig og friskt i fargen:)
SvarSlettDette var artig å lese, takk for at du gjorde meg oppmerksom på innlegget!
SvarSlettHei, jeg er ny her :) - bare lurer på om du fremdeles er aktiv? Er du på FB?
SvarSlettHei, er du fremdeles aktiv her? Så mye fint! Herlige farger ;) Vet ikke om jeg klarer å få lagt igjen denne kommentaren...
SvarSlett